2019 m. gegužės 14 d., antradienis

Dendrobium


Dendrobis (lot. Dendrobium) – gegužraibinių (Orchidaceae) šeimos augalų gentis. Pavadinimas iš dviejų graikų kalbos žodžių: dendron – medis ir bios – gyvybė, t. y. gyvenantis medyje.
Dendrobium nobile

Augalai arba epifitai, augantys ant medžių arba retkarčiais litofitai, augantys ant uolų. Auga įvairiuose biotopuose – nuo Himalajų aukštikalnių iki tropikinių miškų žemumų.
Savaime paplitę Pietryčių Azijoje, Naujoje Gvinėjoje ir Indonezijoje.

Taip apie dendrobius rašoma Wikipedijoje. 

Dendrobiai yra visžaliai augalai, kurie kiekvienais metais turi ramybės periodą. Šios orchidėjos augina ilgas ir plonas pseudobulbas. 
Dendrobium lawesii

Šių augalų rūšių yra apie 1200, tad šiame straipsnyje visų tikrai nesukelsiu ir paminėsiu tik kai kuriuos. Hibridų yra dar daugiau. Paminėsiu keletą sekcijų:

PHALAENANTHE. Šios tipo dendrobiai yra visžaliai augalai keletą metų. Šiai grupei priklauso tokie dendrobiai kaip: Dendrobium affine, Dendrobium bigibbum (phalaenopsis), Dendrobium dicuphum ir Dendrobium williamsianum.

Naktimis šiems augalams reikalinga 15oC temperatūra. Kuomet augalai sparčiai auga- būtinas dažnas laistymas ir tręšimas. Kai augimas sustoja- laistymą ir tręšimą reikia sumažinti. Ramybės periodu (3-4 savaitės): beveik nelaistomas ir laikomas 12oC temperatūroje, ir kai temperatūra vėl pakyla iki 15oC- augalas vėl ima auginti naujus auginius žiemą, o žiedus- pavasarį. Tokio augimo metu augalą vėl reikia prižiūrėti taip lyg vasarą. 
Dendrobium arcuatum

SPATULATA (Antelope Tipas). Visžalis keletą metų. Dauguma yra gan dideli augalai, su ilgai išliekančiais žiedais vasarą ir kitais metų laikais. Šiam tipui patinka pastovi temperatūra visus metus: 15-18oC naktį ir 23-32oC naktį. Jie neturi ramybės periodo. Šiam tipui priklauso tokie dendrobiai kaip: Dendrobium antennatum, Dendrobium canaliculatum, Dendrobium discolor, Dendrobium gouldii, Dendrobium johannis, Dendrobium lineale (veratrifolium), Dendrobium stratiotes, Dendrobium strebloceras ir Dendrobium taurinum.

DENDROBIUM. Šio tipo dendrobiai mėgsta vėsesnį klimatą. Ant kiekvienos stiebo užaugina 1-5 žiedus vidurvasaryje ir ankstyvą rudenį. 
Dendrobium glomeratum

1 grupė: Auga vasarą, reikalingas gausus laistymas ir tręšimas kai šaknys užauga anksčiau nei pirmieji lapeliai. Kai augalas numeta visus lapus, apie jo priežiūra galima praktiškai visiškai pamiršti ir naktimis galima laikyti 4-10oC temperatūroje. 

Šiai grupei priklauso tokios rūšys kaip: Dendrobium chrysanthum, Dendrobium friedricksianum, Dendrobium nobile ir Dendrobium wardianum.

2 grupė: Priežiūra tokia pati, tik žiemos naktimis juos reikia laikyti 12oC temperatūroje. 

Šiai grupei priklauso tokios rūšys kaip: Dendrobium anosmum (superbum), Dendrobium crassinode, Dendrobium falconeri, Dendrobium fimbriatum, Dendrobium findlayanum, Dendrobium heterocarpum (aureum), Dendrobium loddigesii, Dendrobium moniliforme, Dendrobium parishii, Dendrobium primulinus ir Dendrobium transparens.

CALLISTA. Vasarą temperatūra turi siekti 15-32oC šilumos. Vidutiniškai laistyti ir tręšti. Žiemą naktimis temperatūra turi siekti 10oC. Žiemą netręšti ir laistyti tik tiek, kad psaudobulbos nenusiraukšlėtų. 
Dendrobium crocatum

Šiai grupei priklauso tokios rūšys kaip: Dendrobium aggregatum (dabar lindleyi), Dendrobium chrysotoxum, Dendrobium densiflorum, Dendrobium farmeri ir Dendrobium thyrsiflorum.

LATOURIA. Priežiūra tokia pati kaip antelope tipo, tik žiemą mažiau laistyti ir vėsiau laikyti.

Šiai grupei priklauso tokios rūšys kaip: Dendrobium atroviolaceum, Dendrobium macrophyllum ir Dendrobium spectabile.

FORMOSAE (Nigrohirsutae tipas). Šie dendrobiai turi juodus plaukelius ant lapų ir pseudobulbų. Žiedai dažniausiai balti ir ilgai išliekantys. Temperatūra turi būti pastovi visus metus: 10-15oC naktį, maximum: 29oC dienos metu. Laistyti ir tręšti augimo metu. Kai nustoja augti- leisti išdžiūti ir tik truputėlį padrėkinti iki kol vėl ims augti. 
Dendrobium formosum

Šiai grupei priklauso tokios rūšys kaip: Dendrobium bellatulum, Dendrobium dearii, Dendrobium draconis, Dendrobium formosum, Dendrobium infundibulum, Dendrobium lowii, Dendrobium lyonii, Dendrobium margaritaceum, Dendrobium sanderae ir Dendrobium schuetzii.

KITOS GRUPĖS. Priežiūra priklauso nuo augalo gimtosios vietos klimato sąlygų. Nežinant, geriausia šias rūšis auginti naktį 12-15oC temperatūroje. Žiemos ramybės metu ar kai nustoja augti, nelaistyti. 

Šiai grupei priklauso tokios rūšys kaip: Dendrobium linguiforme, Dendrobium tetragonum, Dendrobium gracillimum ir Dendrobium cuthbertsonii (sophronitis).

KAI KURIOS RŪŠYS:
v Dailusis dendrobis (Dendrobium amoenum)
v Bekvapis dendrobis (Dendrobium anosmum)
v Belapis dendrobis (Dendrobium aphyllum)
v Dvigūbris dendrobis (Dendrobium bigibbum)
v Geltonžiedis dendrobis (Dendrobium chrysanthum)
v Apelsininis dendrobis (Dendrobium chryseum)
v Auksuotasis dendrobis (Dendrobium chrysotoxum)
v Kurpelinis dendrobis (Dendrobium crepidatum)
v Raudonlūpis dendrobis (Dendrobium cruentum)
v Pūstapėdis dendrobis (Dendrobium crumenatum)
v Kristės dendrobis (Dendrobium christyanum)
v Gruoblėtalapis dendrobis (Dendrobium cuthbertsonii)
v Mėlynasis dendrobis (Dendrobium cyanocentrum)
v Tankiažiedis dendrobis (Dendrobium densiflorum)
v Dvidėmis dendrobis (Dendrobium devonianum)
v Dvispalvis dendrobis (Dendrobium dichroma)
v Drakoninis dendrobis (Dendrobium draconis)
v Virvinis dendrobis (Dendrobium falconeri)
v Blakstienotasis dendrobis (Dendrobium fimbriatum)
v Ugninis dendrobis (Dendrobium flammula)
v Nuostabusis dendrobis (Dendrobium formosum)
v Storalūpis dendrobis (Dendrobium hercoglossum)
v Kuokštinis dendrobis (Dendrobium lawesii)
v Puošnusis dendrobis (Dendrobium linawianum)
v Plačialūpis dendrobis (Dendrobium lindleyi)
v Piltuvinis dendrobis (Dendrobium loddigesii)
v Ilgastiebis dendrobis (Dendrobium longicaule)
v Stambialapis dendrobis (Dendrobium macrophyllum)
v Vėrininis dendrobis (Dendrobium moniliforme)
v Melanezinis dendrobis (Dendrobium neoguineense)
v Kilnusis dendrobis (Dendrobium nobile)
v Vaistinis dendrobis (Dendrobium officinale)
v Samtinis dendrobis (Dendrobium parishii)
v Raktažolinis dendrobis (Dendrobium primulinum)
v Gausiažiedis dendrobis (Dendrobium speciosum)
v Vienašalis dendrobis (Dendrobium secundum)
v Garbanotasis dendrobis (Dendrobium spectabile)
v Skaidrusis dendrobis (Dendrobium transparens)
v Burinis dendrobis (Dendrobium vexillarius)

Šaltiniai: Wikipedija

http://www.aos.org/orchids/culture-sheets/dendrobium.aspx

Мини-энциклопедия. Орхидеи., 2011.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą