2022 m. gegužės 14 d., šeštadienis

Miltonijų priežiūra

Miltonija (Miltonia) – gegužraibinių (Orchidaceae) šeimos augalų gentis.

Miltonijos žiedai platūs, plokšti, labai atsivėrę, auga ant trumpučių kotelių ir kiek panašūs į našlaitės žiedus. Yra apie 15-20 rūšių.


Žydėjimo laikas – dažniausiai vasarą ir rudenį, kartais ir visus metus. Žiedai dažniausiai baltai ir raudonai margi arba rausvi. Geriausiai auga drėgnoje ir kartu šviesioje aplinkoje. Reikia reguliariai lieti, ypatingai augimo periodu, po žydėjimo reikalingas poilsio periodas. Jei gauna per daug šviesos, lapai nusidažo rausvai.

Laikymo vieta. Miltonija yra šilumą mėgstanti gėlė, todėl žiemą optimali oro temperatūra šiai gėlei laikyti yra +20° С dieną, ir ne mažesnė kaip +16° С naktį. Gėlė blogai perneša staigius temperatūrų pokyčius ir skersvėjus. Šaltas skersvėjis yra pražūtingas šiam augalui. Šiai gėlei laikyti geriausiai tinka rytinės pusės palangė. Jeigu patalpos langai yra pietinėje pusėje, šią gėlę reikia laikyti pusę metro toliau nuo lango, pridengiant ją tiuliu. Žiemą miltonijai reikalingas papildomas dirbtinis apšvietimas.

Apšvietimas. Miltonija mėgsta ryškią pasklidusią šviesą. Patalpos turėtų būti gerai vėdinamos. Joms patinka nekintančios augimo sąlygos.

Laistymas. Pavasarį ir vasarą gėlei intensyviai augant ją reikia gausiai laistyti.  Žemė vazone visuomet turi būti drėgna. Žiemą miltonija laistoma retai. Laistyti reikia gana vienodai, neleidžiant substratui išdžiūti, bet ir neperlaistant. Būtina drėkinti orą. Žiemą jas geriau laikyti truputį vėsesniame kambaryje (16 °C) ir rečiau laistyti, bet ryškaus ramybės periodo miltonijos neturi.

Oro drėgmė. Oro drėgmė, reikalinga šiai gėlei, turi būti 60 – 70 proc.  Gėlė geriau jausis ant padėklo su vandeniu arba šlapiu keramzitu.


Tręšimas. Miltoniją reikia tręšti kai formuojasi jos pumpurai ir gėlė žydi.  Tręšti reikia specialiomis trąšomis, skirtomis orchidėjoms, vieną kartą per dvi savaites. Žiemą tręšti reikia kartą per mėnesį.

Dauginimas. Gėlė dauginama ją dalijant ir orinėmis atlankomis.

 

Šaltiniai:

Wikipedija

https://kambarinesgeles.lt/miltonija/

https://geliurojus.lt/orchidejos-miltonia-ir-miltoniopsis/

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą