2019 m. balandžio 22 d., pirmadienis

Phalaenopsis

Falenopsis (lot. Phalaenopsis, angl. Moth Orchid) – gegužraibinių (Orchidaceae) šeimos augalų gentis, kuriai priklauso dauguma epifitinių ir kelios litofitinės orchidėjos. Gentį aprašė 1826 m. Bliumė (Blume). Pavadinimas iš gr. phalaina – drugys ir opsis – panašus; kai kurių rūšių žiedai panašūs į skrendantį drugį. Natūraliai paplitę Nuo Himalajų kalnų iki Šiaurės Australijos. Yra daug hibridinių formų. Tai viena iš populiariausių auginamų orchidėjų dėl savo gražių žiedų. 

Štai ką apie populiariuosius falenopsius rašo Wikipedija. Šitos nuostabios orchidėjos puikuojasi turbūt kas antro lietuvio lango. Bent jau vaikščiodamas savo miestelyje jas matau beveik kiekviename lange. Ir ne be priežasties! Tai lengviausiai auginamos orchidėjos, kurios pakenčia mūsų sausą ir karštą daugiabučių gyvenimą. Tačiau reikia nepamiršti, kad šitie falenopsiai, kuriuos (beveik) visi auginame yra hibridai. Tai nėra rūšiniai falenopsiai. Mūsų prekybos centruose yra pardavinėjami hibridai, kurie yra sukryžminti su kitomis orchidėjomis ir genetiškai „pakoreguoti“ žmogaus tam, kad jie be vargo gyventų mūsų namuose. Rūšinių falenopsių sunkiai rasite mūsų prekybos centruose, dėl ganėtinai didesnės kainos, sudėtingesnės priežiūros (tokia gėlė ilgai neišgyventų kokio „Ermitažo“ sąlygomis) ir mažos pirkėjų paklausos.
Phalaenopsis amabilis

Tad kas įgavęs žinių apie orchidėjų auginimą nusprendžia praplėsti savo kolekciją rūšiniais falenopsiais- tenka panardyti interneto džiunglėse. Dažnai sumokama už pristatymą beveik tiek pat kiek kainuoja pati gėlė, nes gyvi augalai (ir gyvūnai) visame pasaulyje yra siunčiama super greitu pristatymo būdu (dažniausiai iki savaitės, iš bet kokio pasaulio kampelio, jei nesustabdomas muitinėje ir nereikia pildyti deklaracijos- kas užtrunka dar papildomas kelias dieneles), kad jūsų augalas nemirtų nuo oro, saulės ir vandens trūkumo. Tad nusprendus įsigyti kokią gražuolę orchidėją iš už jūrų marių- reikia žinoti, jog tai 50-50 rizika: arba atkeliaus sveika ir nenukentėjusi, arba gali būti sužalota transportavimo metu. Tokiu atveju geriausiai pabandyti pirkti ne itin brangias rūšis ir žiūrėti kiek laiko užtrunka pristatymas (ir augalų kokybė) ir kiekvieno pardavėjo ir kuomet jau žinosite, kuris pardavėjas patikimiausias- bus galima įsigyti kokią retesnę ir brangesnę gražuolę. Tačiau jokių būdų NIEKADA nepirkite sėklų iš įvairių Kinijos parduotuvių, kurios neva pardavinėja neegzistuojančių orchidėjų sėklas. Orchidėjų iš sėklų be specialios laboratorijos neišauginsite, o ir tokių sėklų niekas po porą eurų nepardavinėja. Tai paprasčiausias scam, ir žmonėms siunčiamos piktžolių sėklos. (Galite youtube panaršyti ir rasti žmones, kurie išbandė „tipo orchidėjų sėklas“) Tad geriau tuos kelius eurus dėti prie dar kelių ir įsigyti tikrą orchidėją.
Phalaenopsis hieroglyphica

Hibridų yra tokia galybė, kad visų aptarti turbūt būtų net neįmanoma. Dažniausiai nusipirkus hibridinį falenopsį iš prekybos centro ten net nerašoma koks tai hibridas, užrašyta būna tik „Phalaenopsis“. Tad tikslios rūšies nustatyti bus neįmanoma... TAČIAU panaršius internete ir palyginus savo falenopsį bus galima MAŽDAUG jį priskirti prie kažkurio hibrido. Tad ir mano falenopsiai, kuriuos čia sudėsiu- bus „maždaug tokios rūšies“. Pvz.: baltų ir violetinių falenopsių yra tiek daug, kad iš tikrųjų visi atrodo vienodi, o pasidomėjus plačiau galima matyti, jog visiškai identiški du balti falenopsiai yra vadinami atskirais vardais. Tad... kas liečia falenopsius- nereikia per daug sukti galvos kaip juos pavadinti. Užteks ir to „maždaug toks hibridas kaip iš tokios ir tokios nuotraukos internete“.

Taigi susipažinkime iš arčiau su šita gentimi.

Falenopsiai yra monopodinės orchidėjos. Lapai tvirti platūs, dviem eilėmis išsidėstę ant trumpo stiebo, augalas atrodo labai kompaktiškas. Yra augalų, turinčių taškeliais arba lyg marmuras gyslelėmis išmargintus lapus.

Šaknys šviesiai pilkos, tvirtos ir mėsingos. Dalis šaknų neretai auga ne vazone, o nusidriekia pa­viršiumi ir šakojasi šalia. Dėl to nereikia jaudintis: epifitinių rūšių augalams būdin­gos orinės šaknys. Tokias geriau dažnai apipurkšti vandeniu, kad nepradėtų per anksti džiūti.


Ant žiedkočio būna keli žiedai. Rūpestingai prižiūrimo falenopsio žiedkotis užauga ilgesnis, ant jo randasi naujų žiedų. Senieji žiedai išlieka patrauklūs mažiausiai mėnesį, o paskui nuvysta ir nukrinta.

Augalas laikomas šviesioje vietoje, bet saugomas nuo tiesioginių saulės spindulių. Net ir trumpas laikas tiesioginėje saulės šviesoje gali nudeginti lapus. Falenopsiai geriausiai jaučiasi 25-30oC temperatūros kambaryje. Tačiau norint pražydinti augalą reikia nepabijoti jam leisti bent nakties metu pabūti 13-15oC. Nuolat būnant pastovioje šiltoje vietoje- augalas gali nežydėti. 


Falaenopsiui, kaip ir visoms orchidėjoms, patinka aukštas oro drėgnumas. (Apie 70%) Tačiau kalbant apie drėgmę nereiškia, jog augalą reikia laistyti kiekvieną dieną. Anaiptol, per dažnas laistymas gali supūdyti šaknis, sukelti grybelines ir bakterines infekcijas, taip pat augalas puikiai parodo jeigu jam vandens duodama daugiau nei reikia- ant lapų atsiranda pūslelės. Tai nieko pavojingo, tačiau pūslelės parodo, jog augalas nesuvartoja tiek vandens kiek jam skiriama ir dėl to lapų ląstelės išsipučia.

Dažniausiai pakanka jį palaistyti kartą per savaitę. Lieti galima dažniau nebent jeigu puikiai matoma, jog substratas visiškai išdžiūvo. Tačiau jei ant vazonėlio sienelių matomi rasos lašeliai- augalo laistyti dar nereikia. Dažnai, ypač šiltuoju metų laiku, drėgmė vazonėlio viduje laikosi puikiai, tačiau paviršiuje labai greitai išdžiūsta. Galima orchidėjos substrato paviršių kelis kartus dienoje apipurkšti vandeniu, arba neturint laiko ir noro- galima tiesiog pakloti šiek tiek kiminų ir juos sudrėkinti. Kiminai puikiai išlaiko drėgmę.


Taip pat JOKIŲ orchidėjų negalima laistyti pilant vandenį iš viršaus. Jeigu jūsų namų oras drėgnas- vanduo patekęs į stiebo vidų greitai neišgaruos ir orchidėja pradės pūti. Asmeniškai netekau dviejų orchidėjų dėl stiebo puvinio. Ir tikrai labai skaudu žiūrėti kaip augalas miršta tavo akyse, o padėti jau niekuo nebeįmanoma... Jei vandens patenka tarp lapų ir į stiebą- geriausia paimti popierinę servetėlę ir sugerti vandens lašelius. Tačiau šitokios klaidos geriausia išvengti laistant orchidėjas iš APAČIOS.

Iš asmeninio archyvo
Dažniausiai visi orchidėjoms naudoja permatomus plastikinius vazonėlius, tačiau iš tikrųjų tai nėra būtina, nes orchidėjų šaknys labai mažai vykdo fotosintezės ir tokie vazonėliai nėra būtini GĖLEI, tačiau jie patogūs MUMS, žmonėms, nes mes galime puikiai matyti kada orchidėjai reikia vandens. Baltos šaknys rodo drėgmės trūkumą, o žalios- pakanka. (Tačiau persodinant nereikia išsigąsti pamačius geltonas ar baltas šaknis. Taip būna giliai vazonėlio viduje esančioms šaknims- jos tiesiog niekada nėra mačiusios saulės ir dėl to yra baltos. Sveikos šaknys VISADA yra kietos, pūvančios yra minkštos, rudos, arba visai sudžiūvusios kaip popierius, kartais palietus lengvai nutrūksta ir matosi tokia plona gyslelė- tai negyvos šaknys ir jas reikia šalinti nedelsiant). Tad jei naudojate plastikinius vazonėlius- yra labai patogus būdas duoti šaknis daugiau oro ir sudaryti galimybę laistyti gėlę nebijant pripilti vandens tarps lapų. Vazonėlio šonuose pas keli centimetrai padaryti po eilę skylučių. Galima pragręžti grąžtu arba panaudojant storą smailų metalinį daiktą įkaitinti ugnimi ir pradeginti. Pro skylutes oras galės laisvai cirkuliuoti ir sumažės rizika supūdyti šaknis.

Visoms orchidėjoms reikalingas minkštas vanduo. Jei yra galimybė jo gauti surenkant lietaus vandenį, ar pasisemti iš švaraus šaltinio- puiku. Bet gyvenant daugiabutyje- tai ne itin lengva. Tokiu atveju geriau naktį prieš gėlių laistymą užsivirinti pakankamai litrų vandens iš čiaupo, palikti per naktį atvėsti (jei tai žiema ir turite balkoną- naktį vanduo greit atvės) ir tuomet laistyti gėles atvėsintu virintu vandeniu. Jį taip pat reikia naudoti trąšoms ir purškimui.

Iš asmeninio archyvo
Falenopsiai kaip dauguma orchidėjų tręšiamos kartą per mėnesį. (Nebent trąšų pakuotė lieptų kitaip. Dažnai trąšų sudėties normos yra skirstomos pagal tai ar augalas žydi ar ne. Dažniausiai apie tai yra rašoma ant trąšų pakuotės) Geriausia vadovautis taisykle: geriau mažiau, negu per daug. Prieš tręšiant BŪTINA palaistyti gėlę. sausas šaknis trąšos nudegins. O jei augalui per daug trąšų, ar jos jas nudegino, bus lengva pastebėti- jos turės parudavusių dėmių. Visiškai netręšti orchidėjų galima, bet tikėtis žiedų ir vešlių lapų- nereikia tikėtis. Augalui kaip ir žmogui reikia maisto medžiagų. O vandenyje visų mineralinių medžiagų nėra. Tad būtina „duoti vitaminų" savo augalams, kad jie augtų sveiki, vešlūs ir jus džiugintų. Aš naudoju Agronom. Kurių sudėtis yra pakankamai gera: NPK:4-5-6+B, Fe, Mn. Tačiau jei kitų gamintojų būtų stipresnės- nieko blogo. Jei tikrai labai baugu naudoti stipresnes- visada galima naudoti pusę rekomenduotinos dozės ir stebėti kaip reaguoja augalas, po to ją pamažu didinti iki rekomenduojamos normos. Dažniausiai keli ml trąšų yra tirpinami keliuose litruose vandens ir jei neturite tiek daug orchidėjų, nereikia nusiminti. Aš nepanaudotą kiekį supilstau į plastikinius butelius ir padedu į tamsią vėsią vietą iki kito naudojimo. Taip daug taupiau.

Šios orchidėjos neturi vandenį ir mitybines medžiagas kaupiančių organų, todėl ramybės periodo beveik nėra. Žiemą (jei tuo metu nežydi) gali stovėti keliais laipsniais vėsesnėje patalpoje, reikia kiek rečiau laistyti.


Falenopsio žiedkočio nebūtina nupjauti nužydėjus, kaip kitų orchidėjų, nes iš miegančių akučių gali išaugti naujos šakos su žiedeliais, arba kartais netgi keikis. Keikiai auga labai lėtai, bent metus. Ir jų atskirti nuo motininio augalo negalima kol neturi suformavęs bent 3-4 apie 5cm šaknų.

Dažniausiai žmonės nusipirkę naują orchidėją jos nepersodina. Tai nėra nieko blogo jei namuose nelaikoma kitų augalų. Tačiau jei turima kitų orchidėjų- persodinimas rekomenduojamas iškart. Neaišku kokių gyvių gali būti substrate iš parduotuvės. Aš turėjau tikrą katastrofą su cimbidžiu... vos parsivežęs namo ėmiausi persodinti ir radau spalvingą puokštę įvairiausių gyvių. Pasibaisėjęs išsinešiau jį laukan, nes nenorėjau rizikuoti, kad tie mažyčiai gyviai netyčia apsigyventų ant kitų augalų.

Prieš persodinant orchidėją substratą būtina dezinfekuoti verdančiu vandeniu. Kas slypi maišelyje irgi neaišku. Vieną kartą radau DU GYVUS SLIEKUS. Visas negyvas šaknis būtina nukirpti ir pabarstyti cinamono milteliais, taip pat nupurkšti šaknis vandenilio peroksidu 3%. BŪTINA dezinfekuoti ir vazonėlį, ir darbo įrankius, rankas (geriausia mūvėti pirštines) bei darbo vietą. Atsarga gėdos nedaro. Jei tenka kirpti bakterijų ar grybelio pažeistus lapus- būtina dezinfekuoti padarytą žaizdą peroksidu ir pabarstyti cinamonu: taip žaizda greičiau sudžius. Nei cinamonas, nei peroksidas NĖRA pavojingi augalui, todėl galima be baimės gerai dezinfekuoti šaknis nei lapus esant poreikiui. Tačiau kalbant apie peroksidą- geriau pasaugoti savo rankas, nes jis truputėlį erzina rankas. Taip pat nereikia bijoti persodinti žydinčios gėlės. Tai tikrai nieko blogo jai nepadarys. Esu persodinęs daugybę su žiedais ir jos puikiai tai ištvėrė.

RŪŠINIAI FALENOPSIAI IR KAI KURIE HIBRIDAI

Falenopsių veislių įvairovė tikrai stebina. Nuo visai mažyčių, vos keliolikos centi­metrų aukščio, iki beveik metrą (su žiedynu) siekiančių augalų. Žiedų spalvos – nuo baltos, šviesiai rausvos iki ryškios avietinės ir tamsios vyšninės. Būdingi įvairūs geltonos atspalviai, susiliejančių geltonos ir raudonos mišinys, spalvotos gyslos arba taškeliai ant žiedlapių. Peloric tipo veislių falenopsių žiedo sandara kitokia – jie turi tris lūpomis virtusius vainiklapius, atrodo kaip trilapiai su apvaliu vidurėliu. šios ypatybės ilgainiui gali išnykti ir orchidėja žydės falenopsiams įprastais žiedais.
Reikia atminti, jog mėlynų falenopsių NĖRA. Tokius pamačius parduotuvėse reikia paskaityti etiketę ir ten bus parašyta: DAŽYTAS. O tai reiškia, jog kitą kartą pražydęs bus BALTAS. Galima ir patiems dažyti žiedus maistiniais dažais. Tai nei sudėtinga nei pavojinga.
Falenopsiai kryžminami su kitų genčių orchidėjomis ir auginami jų mišrūnai:

Asconopsis, Renanthopsis, Vandaenopsis, Doritaenopsis. Doritaenopsis, gauti 1961 m. sukryžminus falenopsį su dorite (Donfi’s), yra populiariausi tarp mišrūnų. Šios or­chidėjos labai panašios į falenopsius, ir auginamos taip pat.

RŪŠINIAI:
v Puošnusis falenopsis (Phalaenopsis amabilis)
v Margažiedis falenopsis (Phalaenopsis amboinensis)
v Baltasis falenopsis (Phalaenopsis aphrodite)
v Melsvasis falenopsis (Phalaenopsis appendiculata)
v Blizgusis falenopsis (Phalaenopsis bastianii)
v Kvapusis falenopsis (Phalaenopsis bellina)
v Kalimantaninis falenopsis (Phalaenopsis borneensis)
v Tamsiažiedis falenopsis (Phalaenopsis braceana)
v Tailandinis falenopsis (Phalaenopsis buyssoniana)
v Sulavesinis falenopsis (Phalaenopsis celebensis)
v Vabzdinis falenopsis (Phalaenopsis chibae)
v Kriauklinis falenopsis (Phalaenopsis cochlearis)
v Vyšninis falenopsis (Phalaenopsis corningiana)
v Raguotasis falenopsis (Phalaenopsis cornu-cervi)
v Gležnasis falenopsis (Phalaenopsis deliciosa)
v Phalaenopsis difformis
v Dvilapis falenopsis (Phalaenopsis doweryënsis)
v Paupinis falenopsis (Phalaenopsis equestris)
v Dryžuotasis falenopsis (Phalaenopsis fasciata)
v Spurguotasis falenopsis (Phalaenopsis fimbriata)
v Phalaenopsis finleyi
v Floresinis falenopsis (Phalaenopsis floresensis)
v Rusvasis falenopsis (Phalaenopsis fuscata)
v Kuprotasis falenopsis (Phalaenopsis gibbosa)
v Didysis falenopsis (Phalaenopsis gigantea)
v Kininis falenopsis (Phalaenopsis hainanensis)
v Paslaptingasis falenopsis (Phalaenopsis hieroglyphica)
v Smulkusis falenopsis (Phalaenopsis honghenensis)
v Raštuotasis falenopsis (Phalaenopsis inscriptiosinensis)
v Phalaenopsis japonica
v Javinis falenopsis (Phalaenopsis javanica)
v Phalaenopsis kapuasensis
v Lėkštinis falenopsis (Phalaenopsis kunstleri)
v Snapuotasis falenopsis (Phalaenopsis lindenii)
v Ližinis falenopsis (Phalaenopsis lobbii)
v Statusis falenopsis (Phalaenopsis lowii)
v Ūksminis falenopsis (Phalaenopsis lueddemanniana)
v Gelsvasis falenopsis (Phalaenopsis luteola)
v Dėmėtasis falenopsis (Phalaenopsis maculata)
v Phalaenopsis malipoensis
v Storalapis falenopsis (Phalaenopsis mannii)
v Riestalapis falenopsis (Phalaenopsis mariae)
v Phalaenopsis marriottiana
v Phalaenopsis mentawaiensis
v Žalsvasis falenopsis (Phalaenopsis micholitzii)
v Phalaenopsis mirabilis
v Mažasis falenopsis (Phalaenopsis minus)
v Kuklusis falenopsis (Phalaenopsis modesta)
v Indinis falenopsis (Phalaenopsis mysorensis)
v Phalaenopsis natmataungensis
v Blyškusis falenopsis (Phalaenopsis pallens)
v Rainasis falenopsis (Phalaenopsis pantherina)
v Gulsčiasis falenopsis (Phalaenopsis parishii)
v Filipininis falenopsis (Phalaenopsis philippinensis)
v Įstabusis falenopsis (Phalaenopsis pulcherrima)
v Gražusis falenopsis (Phalaenopsis pulchra)
v Raudonasis falenopsis (Phalaenopsis regnieriana)
v Keterotasis falenopsis (Phalaenopsis reichenbachiana)
v Raibasis falenopsis (Phalaenopsis robinsonii)
v Phalaenopsis rundumensis
v Gaubtalūpis falenopsis (Phalaenopsis sanderiana)
v Skeltalūpis falenopsis (Phalaenopsis schilleriana)
v Spalvingasis falenopsis (Phalaenopsis speciosa)
v Smailiažiedis falenopsis (Phalaenopsis stobartiana)
v Taškuotasis falenopsis (Phalaenopsis stuartiana)
v Phalaenopsis subparishii
v Sumatrinis falenopsis (Phalaenopsis sumatrana)
v Plokščiašaknis falenopsis (Phalaenopsis taenialis)
v Nikobarinis falenopsis (Phalaenopsis tetraspis)
v Phalaenopsis thailandica
v Phalaenopsis tsii
v Phalaenopsis ubonensis
v Gyslotasis falenopsis (Phalaenopsis venosa)
v Taurusis falenopsis (Phalaenopsis violacea)
v Žaliasis falenopsis (Phalaenopsis viridis)
v Vingrusis falenopsis (Phalaenopsis wilsonii)
v Phalaenopsis yingjiangensis

v Phalaenopsis zhejiangensis


 NATŪRALŪS HIBRIDAI:
v Phalaenopsis × amphitrite Kraenzl. (P. sanderiana × P. stuartiana)
v Šaukštinis falenopsis  Phalaenopsis × gersenii (P. sumatrana × P. violacea)
v Phalaenopsis hieroglyphica × lueddemanniana (P. hieroglyphica x P. lueddemanniana)
v Mišrusis falenopsis  Phalaenopsis × intermedia Lindl. (P. aphrodite × P. equestris)
v Phalaenopsis × intermedia var. Diezii (P. aphrodite × P. equestris)
v Ūsuotasis falenopsis  Phalaenopsis × leucorrhoda Rchb.f. (P. aphrodite × P. schilleriana)
v Phalaenopsis × rolfeana
v Phalaenopsis × rothschildiana (P. amabilis × P. schilleriana)
v Phalaenopsis x schilleriano-stuartiana (P. schilleriana × P. stuartiana)
v Vienažiedis falenopsis Phalaenopsis × singuliflora (P. bellina × P. sumatrana)
v Phalaenopsis × valentinii Rchb.f.
v  Rykštinis falenopsis  Phalaenopsis × veitchiana (P. equestris × P. schilleriana)
 

INTERGENERINIAI HIBRIDAI:
v Aeridopsis (Aerides × Phalaenopsis)
v Arachnopsis (Arachnis × Phalaenopsis)
v Asconopsis (Ascocentrum × Phalaenopsis)
v Beardara (Ascocentrum × Doritis × Phalaenopsis)
v Bogardara (Ascocentrum × Phalaenopsis × Vanda × Vandopsis)
v Bokchoonara (Arachnis × Ascocentrum × Phalaenopsis × Vanda)
v Cleisonopsis (Cleisocentron × Phalaenopsis)
v Devereuxara (Ascocentrum × Phalaenopsis × Vanda)
v Diplonopsis (Diploprora × Phalaenopsis)
v Doriellaopsis (Doritis × Kingiella × Phalaenopsis)
v Doritaenopsis (Doritis × Phalaenopsis)
v Dresslerara (Ascoglossum × Phalaenopsis × Renanthera )
v Edeara (Arachnis × Phalaenopsis × Renanthera × Vandopsis)
v Ernestara (Phalaenopsis × Renanthera × Vandopsis)
v Eurynopsis (Eurychone × Phalaenopsis)
v Hagerara (Doritis × Phalaenopsis × Vanda)
v Hausermannara (Doritis × Phalaenopsis × Vandopsis)
v Himoriara (Ascocentrum × Phalaenopsis × Rhynchostylis × Vanda)
v Isaoara (Aerangis × Ascocentrum × Phalaenopsis × Vanda)
v Laycockara (Arachnis × Phalaenopsis × Vandopsis)
v Lichtara (Doritis × Gastrochilus × Phalaenopsis)
v Luinopsis (Luisia × Phalaenopsis)
v Lutherara (Phalaenopsis × Renanthera × Rhynchostylis )
v Macekara (Arachnis × Phalaenopsis × Renanthera × Vanda × Vandopsis)
v Meechaiara (Ascocentrum × Doritis × Phalaenopsis × Rhynchostylis × Vanda)
v Moirara (Phalaenopsis × Renanthera × Vanda)
v Nakagawaara (Aerides × Doritis × Phalaenopsis)
v Owensara (Doritis × Phalaenopsis × Renanthera )
v Parnataara (Aerides × Arachnis × Phalaenopsis)
v Paulara (Ascocentrum × Doritis × Phalaenopsis × Renanthera × Vanda)
v Pepeara (Ascocentrum × Doritis × Phalaenopsis × Renanthera )
v Phalaerianda (Aerides × Phalaenopsis × Vanda)
v Phalandopsis (Phalaenopsis × Vandopsis)
v Phalanetia (Neofinetia × Phalaenopsis)
v Phaliella (Kingiella × Phalaenopsis)
v Phalphalaenopsis (Phalaenopsis × Paraphalaenopsis)
v Pooleara (Ascocentrum × Ascoglossum × Phalaenopsis × Renanthera)
v Renanthopsis (Phalaenopsis × Renanthera)
v Rhynchonopsis (Phalaenopsis × Rhynchostylis)
v Rhyndoropsis (Doritis × Phalaenopsis × Rhynchostylis)
v Richardmizutaara (Ascocentrum × Phalaenopsis × Vandopsis)
v Roseara (Doritis × Kingiella × Phalaenopsis × Renanthera )
v Sappanara (Arachnis × Phalaenopsis × Renanthera)
v Sarconopsis (Phalaenopsis × Sarcochilus)
v Sidranara (Ascocentrum × Phalaenopsis × Renanthera)
v Sladeara (Doritis × Phalaenopsis × Sarcochilus)
v Stamariaara (Ascocentrum × Phalaenopsis × Renanthera × Vanda)
v Sutingara (Arachnis × Ascocentrum × Phalaenopsis × Vanda × Vandopsis)
v Trautara (Doritis × Luisia × Phalaenopsis)
v Trevorara (Arachnis × Phalaenopsis × Vanda)
v Trichonopsis (Phalaenopsis × Trichoglottis)
v Uptonara (Phalaenopsis × Rhynchostylis × Sarcochilus)
v Vandaenopsis (Phalaenopsis × Vanda)
v Vandewegheara (Ascocentrum × Doritis × Phalaenopsis × Vanda)
v Yapara (Phalaenopsis × Rhynchostylis × Vanda)

v  Yeepengara (Aerides × Phalaenopsis × Rhynchostylis × Vanda)



Šaltiniai: Wikipedia
https://geliurojus.lt
 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą