2022 m. gegužės 11 d., trečiadienis

Vandų priežiūra

Vanda (Vanda) – gegužraibinių (Ochidaceae) šeimos augalų gentis, kuriai priklauso daugiausia epifitiniai augalai, nors yra augančių ant žemės ar medžių. Pavadinimas iš sanksrito kalbos žodžio „vanda“, reiškiančio vienos augalo rūšies pavadinimą – dabar languotoji vanda. Lapai įvairūs, priklausomai nuo aplinkos, kurioje auga. Kai kurių lapai platūs, kiaušiniški, cilindriški ar mėsingi ir prisitaikę prie sausros periodų. Stiebas gana įvairius, nuo mažų augalų iki užaugančių keletą metrų.

Daugumą žydi geltonais žiedais su rudomis dėmėmis, bet yra ir baltų, žalių, raudonų ir kitokių atspalvių. Lūpa su mažu pentinu.

Augalai paplitę Indijoje, Himalajuose, pietryčių Azijoje, Indonezijoje, Filipinuose, Naujojoje Gvinėjoje, pietų Kinijoje ir šiaurės Australijoje.

Palanki vieta. Šiltuoju metų laiku „Vanda“ puikiai jaučiasi saulėtoje, šiltoje (+20 – 25°C), drėgnesnėje (gerai, kai santykinė oro drėgmė yra ne mažesnė nei 50 proc.), gerai vėdinamoje, bet skersvėjų nekošiamoje patalpoje. Saulės stygius, vėsesnis oras žiemą jos paprastai nepražudo – gėlė paprasčiausiai išgyvena ramybės periodą, po jo vėl auga ir mezga pumpurus.

Anot gėlininkų, orchidėją „Vanda“ geriausia laikyti arčiau rytinio ar pietinio lango – tada ji gauna pakankamai saulės šviesos, įtakojančios gražią žalią lapų spalvą, formą, jų tvirtumą.

Vandoms reikia daug šviesos. Vandos, kurių lapai yra cilindrinės formos, reikalauja daugiau šviesos, o Ascocenda, Rhynchostylis pasitenkina ir mažesniais jos kiekiais. Lapai turi būti šviesiai žali, nepageltę ir ne per tamsūs. Jie turi būti tvirti, standūs. Švelnus paraudimas indikuoja tinkamą šviesą. Jei spalva intensyvi – šviesos per daug.

Temperatūra - 18°C min. žiemos naktimis ir max. 35°C vasaros dienomis. Dienos/nakties temperatūrų skirtimas turėtų būti 6- 12°C. Vanda coerulea ir hibridai, taip pat Neofinetia hibridai reikalauja žymiai žemesnės temperatūros žydėjimui inicijuoti.


Paprastai geromis sąlygomis vandos žydi kas kelis mėnesius, žiedai laikosi apie 2-3 savaites.

Laistymas. Svarbiausia taisyklė – „Vandos“ neperlaistyti. Nusistovėjusiu kambario temperatūros vandeniu gėlę saikingai reikia pagirdyti tada, kai pro skaidrias indo sieneles matyti, jog šaknys jau sausos. Lieti galima ir lietaus, tirpinto sniego vandeniu. Persodinti, kai augalas išauga vazoną. Paprastai visas vazonas būna priaugęs šaknų, todėl persodinant reikėtų jų nejudinti, tik perkelti augalą į didesnį vazoną. Šaknys, kurios išlenda iš senojo vazono per kraštus, prieš tai sudrėkinamos, tampa lankstesnės ir sukišama į naująjį vazoną. Rekomenduojami moliniai vazonai arba kedro krepšeliai. Vandos auginasi daug ordinių šaknų, kurios išlenda iš vazono. Jų nereikėtų šalinti, o tiesiog liejant augalą jas reikia papurkšti.

Šaknys turėtų būti mirkomos bent kartą per dieną, dažniau saulėtomis, šiltomis dienomis. Tarp mirkymų šaknys turi pradžiūti. Vandens temperatūra – kambario ar šiltesnė.

Nenaudoti vandens minkštiklių.

Tręšimas. Specialiomis trąšomis pagal nurodymus ant pakuotės orchidėją „Vanda“ svarbu tręšti šiltuoju sezonu. Žiemą, jeigu nesiekiate, kad ji pražystų, galite netręšti ir priešingai.

Persodinimas. Šio darbo patartina imtis pavasarį, kol augalas dar nežydi. Nebūtinai kasmet (rekomenduojama kas du-tris metus) – kaip ir kitų rūšių orchidėjas, „Vandą“ persodinkite, jei matote, kad vazone per ankšta gėlės šaknims, rūgsta žemių mišinys, į jį įsimetė puvėsis ar jo paviršius pasidengė tarsi baltų pūkelių sluoksniu.


Persodinimui naudokite specialių substratą. Prieš dėdama gėlę į naują vazoną (pagalvokite apie tai, kad kambarinių gėlių priežiūra paprastesnė, jeigu pasodintos į vazonus su drėkinimo sistema), nepamirškite pašalinti negyvų (supuvusių, sudžiūvusių) šaknų.

Ligos. Visų rūšių orchidėjos paprastai ligoms, kenkėjams yra atsparios. Jei vis dėlto pastebėjote, kad gėlės lapus atakuoja kažkokie vabalėliai, jų paviršių nuvalykite natūralaus pluošto audinio skiaute, apšlakstyta denatūruotu spiritu. Tai darykite, kol gyviai išnyks.

 

 

Rūšys:

    Vanda aliceae

    Vanda alpina

    Vanda × amoena

    Vanda ampullacea

    Vanda arbuthnotiana

    Vanda arcuata

    Vanda aurantiaca

    Vanda aurea

    Vanda barnesii

    Vanda bensonii

    Vanda bicolor

    Vanda bidupensis

    Vanda × boumaniae

    Vanda brunnea

    Vanda celebica

    Vanda × charlesworthii

    Vanda chlorosantha

    Vanda christensoniana

    Vanda coerulea : "Blue Orchid"

    Vanda coerulescens

    Vanda concolor

    Vanda × confusa

    Vanda cootesii

    Vanda cristata

    Vanda curvifolia

    Vanda dearei

    Vanda denisoniana

    Vanda devoogtii

    Vanda dives

    Vanda falcata

    Vanda flabellata

    Vanda foetida

    Vanda frankieana

    Vanda funingensis

    Vanda furva

    Vanda fuscoviridis

    Vanda garayi

    Vanda gibbsiae

    Vanda gracilis

    Vanda griffithii

    Vanda hastifera

    Vanda helvola

    Vanda hindsii

    Vanda insignis

    Vanda insularum

    Vanda jainii

    Vanda javierae

    Vanda jennae P.O'Byrne & J.J.Verm

    Vanda lamellata

    Vanda lamellata var. boxallii

    Vanda lamellata var. lamellata

    Vanda lamellata var. remediosae

    Vanda lilacina

    Vanda limbata

    Vanda liouvillei

    Vanda lombokensis

    Vanda longitepala

    Vanda luzonica

    Vanda malipoensis

    Vanda mariae

    Vanda merrillii

    Vanda metusalae P.O'Byrne & J.J.Verm

    Vanda mindanoensis

    Vanda miniata

    Vanda motesiana

    Vanda nana

    Vanda perplexa

    Vanda petersiana

    Vanda pumila

    Vanda punctata

    Vanda richardsiana

    Vanda roeblingiana

    Vanda rubra

    Vanda sanderiana

    Vanda saxatilis

    Vanda scandens

    Vanda semiteretifolia

    Vanda stangeana

    Vanda subconcolor

    Vanda sumatrana

    Vanda tessellata

    Vanda testacea

    Vanda thwaitesii

    Vanda tricolor

    Vanda tricolor var. suavis

    Vanda tricolor var. tricolor

    Vanda ustii

    Vanda vietnamica

    Vanda vipanii

    Vanda wightii

    Vanda xichangensis

 

Šaltiniai:

Vikipedija

http://blog.tarpgeliu.lt/orchidejos-vanda-prieziura/

www.orchids.lt

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą